Kihagyás

Táv Kaptármérleg Használati utasítás

Teljeskörű dokumentáció a BeeHub Scale Sigfox és GSM változatának hsználatához

Általános információk

Termékjellemzők
Váz anyaga Acél
Mérleg önsúlya 6 Kg
Tápellátás 2db 18650 cserélhető akkumulátor vagy 3db AA ceruzaelem kiviteltől függően
Maximális terhelhetőség 200 Kg

Csomag tartalma

 • 1db BeeHub Scale táv kaptármérleg
 • 1db Antenna

Kommunikációs technológia

A mérleg kiviteltől függően GSM vagy Sigfox kommunikációt használ az adatküldéshez és minden esetben egy központi szerverre juttatja el a mérési adatokat, ahol azok tárolódnak. Az alábbiakban ismertetjük a két technológia tulajdonságait:

GSM kommunikáció

GSM alapú elektronikával rendelkező változaton a mérleg 2G mobilhálózaton kommunikál a központi szerverrel. A készülék csak a gyári SIM kártyával képes működni, amely a tulajdonoshoz van rendelve. Ebből következik, hogy nincs értelme ellopni, mert illetéktelen személy számára használhatatlan. Önnek az éves díj megfizetésén kívül semmilyen teendője nincs a SIM kártyával. Nem szükséges szolgáltatóval szerződnie, év közben feltölteni, kivenni, visszarakni. A BeeHub rendszer automatikusan értesíti a tulajdonost, amennyiben aktuálissá válik az éves díj fizetése.

Sigfox kommunikáció

Sigfox változatú mérleg esetén a mérleg a globális Sigfox IoT hálózatot használja kommunikációja során, amely nem tévesztendő össze a GSM hálózattal. A Sigfox hálózati lefedettség és a mobilhálózatok lefedettsége között nincs semmilyen összefüggés, tehát ahol nem megfelelő a mobiltelefon térerő, ott még Sigfox lefedettség lehet. A technológia lényege a nagy hatótávú, alacsony energiaigényű adatátvitel. Tekintve, hogy a mérleg nem SIM kártyával működik, hanem a saját hardverébe égetett, átírhatatlan egyedi azonosítójával kommunikál a hálózaton, így eltulajdonítása értelmetlen. Csak a hozzá tartozó beregisztrált felhasználó képes használni.

Üzembe helyezés

A beüzemeléshez mindössze egy internet eléréssel rendelkező okostelefonra, PC-re vagy egyéb eszközre van szüksége.

 • Kicsomagolás után helyezze a kaptármérleget a kívánt helyre. Ügyeljen rá, hogy a mérleg sík felületre kerüljön és ne billegjen.

 • Csavarozza ki az elektronika doboz fedél 4db csavarját, majd vegye le a fedelet. Olvassa le a mérleg 15 jegyű azonosítóját az elemtartón. Helyezze be a három darab AA ceruzaelemet. Ezt követően csavarozza vissza a fedelet!

Eszköz regisztrálása

Következő lépésként az eszköz regisztrálására van szükség:

 • Amennyiben még nem rendelkezik BeeHub fiókkal:

Mielőtt bekapcsolná a mérleget, nyissa meg telefonján vagy egyéb eszközén a platform.beehub.hu oldalt, majd kattintson az Eszköz hozzáadása gombra. Válassza a GSM mérleg opciót. A mérleg 15 jegyű azonosítóját az elemek alatt, az elemtartón találja! A regisztráció első felében a személyes adatai megadására van szükség. Neve, telefonszáma, email címe, számlázási adatai. Ezek után a mérleghez tartozó paramétereket kell beállítania

 • Amennyiben már rendelkezik BeeHub fiókkal:

Lépjen be a webes platformra a platform.beehu.hu címen email címével és jelszavával. Az oldal jobb felső sarkában található + ikonra kattintva hozzáadhatja újabb eszközét a rendszerhez.

Az eszköz regisztrációja során a következő beállításokat kell megadnia:

Eszköz elnevezése: Megadhatja annak az eszköznek a nevét, mellyel a végezni kívánja a méréseket. Bármilyen nevet megadhat. Ez főként több mérleg egyidejű használatakor hasznos.

Mérési gyakoriság: Kiválaszthatja, hogy a mérleg milyen időközönként végezze el a mérést és küldje az adatokat. Ezt a beállítást a mérleg mindig a bekapcsoláskor tölti le, tehát, ha bekapcsolás után bármikor módosítja, akkor az új beállítások érvénybe lépéséhez szükséges a mérleg ki -majd ismételt bekapcsolása.

Email értesítés: Lehetősége van bekapcsolni az email értesítést. Ekkor a rendszer minden mérési alkalommal az itt beállított email címre elküldi a mért súly, hőmérséklet, pára, elem töltöttségi szint adatokat.

Push Notification: Amennyiben okostelefonjára telepítésre került a BeeHub applikáció, úgy a rendszer a mérési eredményeket és az esetleges riasztásokat Push Notification formájában azonnal jelzi okostelefonján az értesítősávban.

Riasztási email cím: Riasztás esetén (mérleg megmozdítás) erre az email címre küldi a rendszer az értesítést.

A regisztrációkor megadott összes adatot később szabadon módosíthatja a webes platformon (platform.beehub.hu).

Sikeres regisztráció után kapcsolja be a mérleget a kulcsos kapcsoló segítségével. A bekapcsolást követően azonnal csippanással jelzi, hogy bekapcsolt. A mérleg GPS alapján meghatározza a pozícióját, majd lekéri a beállításokat a felhőből. Mindez akár több percet is igénybe vehet. A folyamat végét egy rövid vagy másodpercenkénti hosszabb csippanás jelzi. A hosszabb csippanás azt jelenti, hogy nem sikerült a beállítások letöltése a felhőből. előfordulhat, hogy nincs megfelelő Sigfox lefedettség a területen, így a mérleg leáll. kapcsolja ki a kulcsos főkapcsolóval. Ilyen esetben próbálkozzon az antenna áthelyezésével és kikapcsolás után ismét kapcsolja be a mérleget.

Fontos!

Vegye figyelembe, hogy bekapcsoláskor mindig táráz (nulláz) a mérleg, azaz bekapcsoláskor ne legyen rajta a kaptár! Amennyiben mégis rajta van a kaptár és így kapcsolja be a mérleget, az csak a kaptár súlyváltozását fogja mérni pozitív vagy negatív irányban.

 • Abban az esetben ha rövid csippanást hallott, a beállítások sikeresen letöltésre kerültek. Ezt követően normál mérési üzemmódba kapcsol a mérleg vagy kalibrációs üzemmódba (Amennyiben ez ki lett választva. A kalibrációt lásd a kalibrálás fejezetben).

 • Abban az esetben ha rövid csippanást hallott, a beállítások sikeresen letöltésre kerültek és tárázott a mérleg. Most ráteheti a kaptárt. Két újabb csippanás jelzi, hogy a mérleg érzékelte a kaptár ráhelyezését.

 • Ezt követően a készülék elvégez egy mérést, elküldi a felhőbe, majd alvó üzemmódba vált. Innentől a beállított mérési gyakoriság szerint automatikusan mér és adatokat küld.

 • A sikeres bekapcsolásról email értesítést kap, amennyiben bekapcsolta az értesítések küldését a platformon.

 • Ellenőrizze az első mérési eredményeket a webes platformon (platform.beehub.hu) vagy az okostelefon applikációban. A mérési ciklus megváltoztatása esetén a mérleget kapcsolja ki, majd kapcsolja be ismét a korábban leírtak szerint. Erre azért van szükség, mert a készülék bekapcsoláskor tölti le az új beállításokat a felhőből.

 • Az üzembehelyezést követően a mérleg automatikusan végzi a méréseket a beállított időközönként. Az eredményeket applikációban vagy a webes platformon tekintheti meg (platform.beehub.hu)

Üzemmódok

Init üzemmód

Bekapcsoláskor a mérleg első teendője, hogy megállapítja a pozícióját GPS segítségével, majd letölti a beállításokat a felhőből. Mindez akár 2-3 percet is igénybe vehet. Fontos, hogy a méreg szabadtéren legyen, mert így biztosítható, hogy fogni tudja a GPS műholdak jeleit. Amint megtalálta a pozícióját és letöltötte a beállításokat, csippanással jelzi a további teendőket: * Egy rövid csippanás Normál mérési módot jelenti, ráteheti a kaptárt a mérlegre. Ezt követően a mérleg elvégez egy mérést, elküldi a felhőbe, majd alvó üzemmódba vált.

 • Másodpercenkénti, folyamatos hosszú csippanás Beállítások letöltése nem sikerült. Valószínűleg lefedettségi problémalépett fel. Helyezze át az antennát és próbálja újra.

 • Másodpercenkénti, folyamatos rövid csippanás Kalibrációs üzemmód elindítva, ráteheti a kaptárt.

Normál mérés

Ebben az üzemmódban a mérleg a beállított időközönként elvégzi a mérést és elküldi a BeeHub felhőbe. Mért értékek: Súly, Hőmérséklet, Páratartalom, elem töltöttségi szintje. A mérés és adatküldés végeztével alvó üzemódba vált a fogyasztás minimalizálása érdekében.

Alvó üzemmód

Normál mérés után közvetlenül alvó módba kapcsol, így biztosítva az alacsony fogyasztást. A beállított mérési ciklusonként felébred és elvégez egy normál mérést, majd ismét alvó üzemmódba vált. Ezt mindaddig teszi, amíg ki nem kapcsolják vagy le nem merül az elem.

Riasztási üzemmód

A mérleg megmozdítása esetén azonnal riasztási üzemmódba vált. Ilyenkor egy riasztási üzenet kerül elküldésre a felhőbe, ahonnan a beállításoknak megfelelően a tulajdonos értesítésre kerül emailen, BeeHub okostelefon applikáción vagy mindkettőn keresztül. A riasztást követően Folyamatosan küldi a pozícióját a platformon beállított időközönként, pl. 10 percenként, addig, amíg Ön a riasztási állapotot ki nem kapcsolja a platformon az eszköznél, illetve addig, amig összesen 5 db pozíciót el nem küldött. Tehát maximum ötször küld pozíció adatot, a küldések között annyi időt hagyva, amennyit Ön a platformon a készülék beállításainál beállított (Riasztási gyakoriság). Miután kikapcsolta a riasztási állapotot, vagy elküldésre került 5db pozíció, a mérleg folytatja a normál mérési módot.

Kalibrálás

Fontos!

A mérleg gyárilag kalibrált állapotban érkezik. Amennyiben a használat során úgy tapasztalja, hogy szükséges a mérleg újra kalibrálása, kövesse a következő lépéseket:

A kalibrációs folyamatot a szabadban végezze, csatlakoztatott antennával annak érdekében, hogy a folyamat sikeres legyen! Szüksége van egy 20kg-os súlyra! Nagyon fontos, hogy csak 20kg-os súllyal tudja bekalibrálni a mérleget, azonban ennek pontossága kritikus, mert befolyásolja a kalibrálás után a mérleg pontosságát. A lehető legpontosabb súllyal végezze el a kalibrálást!

A kalibrálási folyamatot a beehub platformon indíthatja el. Jelentkezzen be a platform.beehub.hu oldalon. Navigáljon a kalibrálni kívánt mérleg beállításaihoz, azon belül az eszközinformációk fülre. Ott kattintson az Eszköz kalibrálása gombra. Az eszköz beállításaiban eltárolódott, hogy kalibrálni szeretne.

Ezt követően csatlakoztassa az antennát és kapcsolja be a mérleget. (ekkor még ne tegyen rá semmit). A készülék bepozícionálja magát és letölti a beállításait a felhőből, köztük azt is, hogy kalibrációra van szükség. Amint mindez sikerült, a mérleg másodpercenkénti csippanással jelzi, hogy tegye rá a 20kg-os súlyt. Ezután a mérleg elvégzi a kalibrációt, ami 1-2 percet is igénybe vehet. Amennyiben több, gyors csippanást hall egymás után, az azt jelenti, hogy sikerült a kalibráció. Leveheti a súlyt és kikapcsolhatja a mérleget. Abban az esetben is kapcsolja ki a mérleget, ha egyből szeretné használni normál méréshez.

Hangjelzések

A mérleg hangjelzésekkel ad visszajelzést az aktuális üzemmódról, illetve hibáról. A következő táblázat tartalmazza a hangjelzések jelentéseit

Hangjelzések
Egy rövid csippanás Amennyiben bekapcsolás után rögtön hallotta: a mérleg jelzi, hogy bekapcsolták. Bekapcsolás után kis idővel: A mérleg bekapcsolás után meghatározta a pozícióját, elküldte a felhőbe és egyúttal letöltötte a beállításokat. A jelzés után ráteheti a kaptárt a mérlegre
Két hosszú sípolás A kaptár ráhelyezés után azt jelzi, hogy rákerült a kaptár. Ezt követően ne mozgassa a kaptárt, mert így megzavarhatja a mérést.
Másodpercenkénti rövid csippanás Sikeresen elindult a kalibrációs program, tegye rá a mérlegre a 20kg-os kalibrációs súlyt
Másodpercenkénti hosszú sípolás A mérleg bekapcsolás után meghatározta a pozícióját, elküldte a felhőbe, azonban a beállítások letöltése nem sikerült. Helyezze át az antennát a jobb vétel érdekében!
Egy rövid dallam A kalibrációs folyamat befejeződött, kikapcsolhatja a mérleget. A következő bekapcsoláskor már normál üzemben indul a mérleg.

Hibaelhárítás

Hiba Hiba oka Megoldás
A mérleg nem kapcsol be Elemek nem megfelelő polaritással lettek behelyezve vagy lemerültek Ellenőrizze, hogy az elemek megfelelő polaritással kerültek behelyezésre (+, -) vagy cserélje ki őket
Bekapcsolás után egy csippanás helyett szakaszos, hosszú sípolások hallhatók A mérleg nem kapta meg a beállításokat a felhőből lefedettségi probléma miatt Helyezze át máshová az antennát és próbálja újra
A mérleg által mért tömeg jelentősen eltér a várt értéktől Nem megfelelő a kalibráció Kalibrálja újra a mérleget a 7.pontban leírt módon